Een levensloopbestendige woning vraagt iets van het inlevingsvermogen van een jonge architect. Het echtpaar Blom zijn opdrachtgevers uit onze beginfase. Wij leerden ze kennen binnen het particuliere opdrachtgevers project Om de Haenen in Breda Teteringen.

Om dat ze tegen hun pensioen aanliepen dachten ze in de richting van levensloopbestendig bouwen: een woning waar ze ook met een rollator kunnen blijven wonen. Ik zie ze nog niet zo gauw aan de rollator, het zijn gezonde en fitte senioren, maar ik heb van ze geleerd dat je qua woonsituatie vooruit moet denken. Bouwen doe je voor de toekomst. Op een dag realiseer je je dat je huidige woning te veel dagelijkse inspanning vergt en dan ben je eraan gehecht, dan wil je niet meer weg.

De door ons bedachte woning heeft relatief veel ruimte op de begane grond omdat daar ook de badkamer en slaapkamer zijn. Op de verdieping is een werkplek aan het raam. Verder is daar een gastenkamer voor de kinderen en kleinkinderen en een douche.

De woning is gebouwd met gebogen wanden die gebouwd zijn uit kalkzandsteen en balken die een houten dak dragen. De daklichten geven een speels effect met het zonlicht dat erop speelt. Onder het daklicht zijn in het stucwerk een aantal Jacobsschelpen geplaatst die het echtpaar Blom mee had gebracht van een fietstocht naar Santiago de Compostella.

De kalkzandsteen muren zijn bekleed met een verticale houten lattengevel. De groeven tussen de planken zijn gevuld met dunne aluminium strips wat een bijzonder effect geeft als je er dicht bij staat. Het schuine dak boven de woonkamer geeft daar een bijzonder ruimtelijk effect. Het dakbeschot is van gebandzaagd vuren dat een fluwelen effect daaraan geeft. Zo is het niet alleen een levensloopbestendige woning  maar ook een met een gevarieerde woonkwaliteit.

artikel

zie ook onze andere woning in Om de Haenen

de architectuur prijsvraag